Blog

Kiállnak az angolszászok Hongkong mellett

„A régió stabilitásának és biztonságának fenntartásához szükség van arra, hogy Hongkong a jelenlegi formájában, a jelenlegi rendszerében a továbbiakban is érintetlenül is fennmaradjon.” Jelenleg Ausztrália, Kanada és Nagy-Britannia is küzd az „egy ország – két rendszer” elv fennmaradásáért – írja a…

A régió stabilitásának és biztonságának fenntartásához szükség van arra, hogy Hongkong a jelenlegi formájában, a jelenlegi rendszerében a továbbiakban is érintetlenül is fennmaradjon.” Jelenleg Ausztrália, Kanada és Nagy-Britannia is küzd az „egy ország – két rendszer” elv fennmaradásáért – írja a Sky News Australia.

Kína ugyanis nemrég bejelentette, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva saját törvénykezést vezetne be a jelenleg különleges autonóm státuszt élvező Hongkongban. Ezzel az ország automatikusan kivívta a nemzetközi közösség nyugati hatalmainak ellenszenvét, ami csak még inkább aláásta a már jelenleg is kimondottan feszült nemzetközi helyzetet. Kína az elmúlt időszakban egyre agresszívabban viselkedik, főleg a Dél-kínai–tengeren és a régióban, és ezt az ausztrál politika is egyértelműen ellenzi. Úgy tűnik, Hongkong már csak egy végső csepp volt a pohárban.

Az Ausztrália, Kanada és az Egyesült Királyság által közösen kiadott nyilatkozatban kifejtik, hogy a három állam erőteljes aggodalmát fejezi ki egyrészt a növekvő kínai agresszióval, másrészt pedig a régió függetlenségével kapcsolatban. „Egy ilyen törvény – mint amilyet Kína vezetne be – elfogadása Hongkong nevében az emberek, a törvényhozás vagy az igazságszolgáltatás közvetlen részvétele nélkül egyértelműen aláásná az egy ország – két rendszer elvét, mely szerint Hongkongnak jár a garantált magas szintű autonómia.”

Szemlézte: Markó Alíz Izabella