Blog

Orosz érdekeknek kedvezhet egy hollywoodi kezdeményezés?

Leonadro DiCaprio és számos más sztárszínész szeretne leállítani egy olyan kanadai gázvezeték-projektet, amely fontos szerepet játszhatna az orosz energiafüggőség mérséklésében.

Leonadro DiCaprio és számos más sztárszínész szeretne leállítani egy olyan kanadai gázvezeték-projektet, amely fontos szerepet játszhatna az orosz energiafüggőség mérséklésében.

A múlt héten több tucat hollywoodi színész nyílt levelet intézett az egyik legnagyobb kanadai kereskedelmi bankhoz, a Royal Bank of Canada-hoz, melyben azt kérték, hogy állítsák le a Coastal GasLink nevű projekt hitelezését – közölte a Vancouver Sun. Az épülő gázvezeték körül az elmúlt években viták és tüntetések bontakoztak ki Kanadában, elsősorban az őslakosok jogait és a környezetet féltve.

Ezen szempontok körül fogalmazták meg újonnan ellenvetéseiket a Mark Ruffalo mögött felsorakozott hírességek. Főleg azt kifogásolják, hogy a beruházást kivitelezők a csővezeték végső szakasza által érintett Wet'suwet'en nemzettel való konzultáció során csak a kanadai jog alapján, választás útján felállított őslakos tanács véleményét vették figyelembe, míg a tradicionális hatalmi struktúra élén álló örökletes törzsfőnökökét (akik ellenzik az építkezést) nem. A petíció ezen felül felszólít a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének felhagyására, különös tekintettel az Észak-Amerikában bevett hidraulikus repesztéses technológia környezeti veszélyeire.

A projektben érintett érdekcsoportok természetesen igyekeznek hárítani a kritikákat és a nagyszabású beruházás pozitív oldalát megvilágítani. A Canadian Energy Centre nevű albertai tartományi vállalat médiafelületén a hollywoodi bírálatokat is próbálták cáfolni. A legkeményebb váddal szemben, amely szerint figyelmen kívül hagyják az őslakosok (gázvezeték-ellenes) érdekeit, azzal védekeznek, hogy az építkezésbe az érintett törzsek megválasztott képviselői beleegyeztek, ráadásul a helyiek is élvezhetik a beruházás előnyeit (gazdasági fellendülés, új munkahelyek, 10%-os résztulajdon).

A klímavédelmi aggályokkal kapcsolatban úgy érvelnek, hogy a több néha kevesebb. A kitermelési és a szállítási kapacitás valóban növekedni fog, viszont

az exportképesség javításával olyan ázsiai szuperfogyasztókhoz lesznek képesek földgázt eljuttatni, amelyek energiamixében továbbra is meghatározó szerepet játszik a körülbelül kétszer annyi károsanyag-kibocsátással égő szén, amelyet az államok igyekeznek kivezetni.

Kanada a világ egyik legjelentősebb olaj- és gáztermelője, ugyanakkor az exportkapacitása gyerekcipőben jár a hozzá hasonló energianagyhatalmakéhoz képest. Főleg az infrastruktúra hiánya jelent problémát, ugyanis az országnak jelenleg csak az egyedüli szomszéd Egyesült Államokkal van jól kiépített csővezeték-hálózata, cseppfolyósított földgázt (LNG) pedig erre alkalmas terminál hiányában egyelőre képtelen exportálni. A sokáig nettó importőr déli szomszédja alaposan le is hagyta Kanadát az elmúlt évtized folyamán, köszönhetően annak, hogy a palaforradalom hajnalán rögvest elkezdte kiépíteni a saját LNG-infrastruktúráját.

A Nagy-tavaktól északra azonban jóval döcögősebben indult be a fejlesztés, és jelenleg is csak egy LNG-terminál van épülőfélben a British Columbia-i Kitimat városában. A vitatott vezetéken keresztül ebbe a nyugati parti létesítménybe lehetne napi körülbelül 50 millió köbméter földgázt szállítani, amely aztán könnyedén elérheti az ázsiai piacokat. Ennek kapcsán és a világpolitikai fejlemények tudatában a projekt népszerűsítésében érdekelt Canadian Energy Centre előállt egy olyan érvvel, mely szerint

a 670 kilométer hosszú gázvezeték megépítése már csak azért is szükséges, mert szerepet játszhat Oroszország energiapiaci jelentőségének mérséklésében.

Mint írják, a jókora mennyiségű kanadai földgázkészlet segíthetne a világnak az orosz függőség leküzdésében, ám ehhez elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra kiépítése. A Coastal GasLink potenciális szállítási kapacitása nagyjából azonos lenne az Északi Áramlatéval.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!