Blog

Robbánások rázták meg Libanont: Vége a Hezbollahnak?

Egy pusztító és példátlan támadás során a Hezbollah tagjai Libanon-szerte célpontok lettek, mivel kommunikációs eszközeik - személyhívók és walkie-talkie-k - szinte egyszerre robbantak fel. A libanoni egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy két nap alatt legalább 37 ember meghalt, és több mint…

Egy pusztító és példátlan támadás során a Hezbollah tagjai Libanon-szerte célpontok lettek, mivel kommunikációs eszközeik - személyhívók és walkie-talkie-k - szinte egyszerre robbantak fel. A libanoni egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy két nap alatt legalább 37 ember meghalt, és több mint 2700-an megsérültek. 

Az első robbanások 2024. szeptember 17-én történtek, amikor az Irán által támogatott Hezbollah militáns csoport tagjai által használt csipogók Libanon több régiójában, köztük Bejrút déli részén, a Bekaa-völgyben és Dél-Libanonban lévő erődökben robbantak fel. A következő napon a robbantások második hulláma a csoport által használt walkie-talkie-k ellen irányult, ami tovább fokozta a válságot.

A vélhetően kis robbanóanyaggal ellátott készülékek a Hezbollah új stratégiájának részét képezték, amelynek célja a biztonságos kommunikáció fenntartása volt az Izraellel zajló, határokon átnyúló konfliktus közepette. Szakértők szerint az izraeli hírszerzés - valószínűleg az ellátási láncokon keresztül - manipulálhatta a készülékeket, hogy beszivárogjon a Hezbollah kommunikációs hálózatába. Úgy tűnik, hogy a művelet nem a Hezbollah vezetése, hanem középszintű ügynökök ellen irányult, rengeteg áldozatot okozva és családok ezreit érintve.

A támadásra az Izrael és a Hezbollah közötti feszültségek idején kerül sor, amelyet a Hamász 2023 októberi izraeli támadásai óta tartó, határokon átnyúló összecsapások táplálnak. Az eseményeket követően a Hezbollah fokozta saját műveleteit, rakétákat és tüzérségi fegyvereket lőtt ki Észak-Izraelre. A két fél szinte naponta tűzpárbajt vív egymással, ami miatt több ezer civilt kellett evakuálni Észak-Izraelből.

A legutóbbi támadás időzítése egybeesik az Izrael stratégiájában bekövetkezett jelentős politikai és katonai váltással.

A robbanások napján Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter a konfliktus „új szakaszát” jelentette be, jelezve, hogy Izrael katonai fókusza mostantól Libanon felé tolódik. Gallant hangsúlyozta, hogy katonai akcióra lesz szükség annak a 60 ezer észak-izraeli lakosnak a visszatéréséhez, akiket a Hezbollah tüzérségi támadásai miatt kitelepítettek.

A nagyszabású robbantások súlyos csapást mértek a Hezbollah műveleti kapacitására és moráljára. Szakértők a támadást jelentős szégyenfoltként írják le a csoport számára, amely sokáig büszke volt titoktartására és biztonságos kommunikációs módszereire. A Hezbollah, amely arról ismert, hogy a megfigyelés elkerülése érdekében olyan alacsony technikai színvonalú kommunikációs eszközöket használ, mint a csipogók, most azzal szembesült, hogy a hálózatába beszivárogtak.

A támadásra válaszul megtorlást ígértek. Bár a csoport vezetése még nem adott teljes körű tájékoztatást arról, hogyan fognak válaszolni,

elemzők szerint a helyzet valószínűleg eszkalálódni fog. A Hezbollah szoros kapcsolatai Iránnal tovább bonyolítják a regionális dinamikát,

mivel bármilyen jelentős katonai válasza szélesebb körű regionális konfliktust idézhet elő.

Az amerikai tisztviselők megpróbálták a helyzetetenyhíteni, Amos Hochstein különleges tanácsadó tárgyalásokat folytatott izraeli tisztviselőkkel. Továbbá arra is figyelmeztetett, hogy a Hezbollah és Izrael közötti katonai eszkaláció valószínűleg egy szélesebb körű, elhúzódó regionális konfliktushoz vezetne. Gallant azonban nyilvánosan elutasította a diplomáciai opciót, kijelentve, hogy a katonai fellépés az egyetlen járható út Észak-Izrael biztonságának helyreállításához.

Közben a libanoni kormány elítélte a támadásokat, „bűnös izraeli agressziónak” minősítve azokat. Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter félelmének adott hangot, hogy a közelmúltbeli események egy teljes körű háború előjelei lehetnek, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy avatkozzon be és állítsa helyre a békét a libanoni-izraeli határ mentén.

izraelipalesztin.jpg

Forrás: Israel-Palestine Timeline

Az izraeli támadás libanoni lakosságra gyakorolt pszichológiai hatása is mélyreható. Szemtanúk a káosz jeleneteit mesélték el, amikor a piacokon, otthonokban és az utcákon felrobbantak a csipogók. Széles körben elterjedt a félelem és a bizalmatlanság a mindennapi elektronikus eszközökkel szemben, és olyan pletykák keringenek, hogy a Wi-Fi routerek és más kommunikációs eszközök is veszélybe kerülhetnek.

Mivel mindkét fél mélyen bebetonozta magát, a nemzetközi diplomáciai erőfeszítések pedig akadoznak, Libanon és Izrael egy jelentős eszkaláció küszöbén áll,

amely átformálhatja a régió amúgy is ingatag politikai és biztonsági helyzetét. A következő napok döntő jelentőségűek lesznek annak eldöntésében, hogy az erőszak tovább fokozódik, vagy sikerül diplomáciai megoldást találni a további vérontás megakadályozására.

Szemlézte: Henez Botond

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon