Blog

Törékeny tűzszünet, folytatódó harcok Szudánban

Április közepe óta zajlanak a harcok Szudánban, melynek következtében már mintegy 1,3 millió ember hagyta el otthonát. Május 22-én a felek hét napos tűzszünetben állapodtak meg. Az eddigi kísérletekhez hasonlóan, ez a tűzszünet is törékenynek tűnik. A folytatódó feszültségek a közelmúlt…

Április közepe óta zajlanak a harcok Szudánban, melynek következtében már mintegy 1,3 millió ember hagyta el otthonát. Május 22-én a felek hét napos tűzszünetben állapodtak meg. Az eddigi kísérletekhez hasonlóan, ez a tűzszünet is törékenynek tűnik. A folytatódó feszültségek a közelmúlt konfliktusainak veszélyes dinamikájára hívják fel a figyelmet.

Az április 15-én kezdődő szudáni konfliktus több mint két hónapja tart. A hadsereg (SAF) és a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) közötti feszültségről már korábban is írtunk, azóta a helyzet csak súlyosbodott.

A konfliktus következményeképp humanitárius és menekültválság bontakozott ki. Mintegy 1,3 millió ember hagyta el otthonát és menekült országon belül vagy határokon túlra. A halottak számát különböző adatok 730 és 1800 közé teszik.

Május 22-én a rivális felek hétnapos tűzszünetben állapodtak meg, melynek célja a humanitárius segítségnyújtás lehetővé tétele. Ez az amerikai-szaúdi közvetítéssel kötött alku a legutóbbi a tűzszüneti megállapodások sorában, amelyeket eddig a felek egytől eddig felrúgtak. A jelentések szerint már pár perccel az újabb egyezség aláírása után kiújultak a harcok Darfúr nyugati régiójában.

Miközben a szudáni amerikai nagykövetség Twitter oldala alapján május 25 óta a tűzszünet betartásával kapcsolatos fegyelem javult, Szudán Védelmi Minisztériuma, május 26-i közleményében fegyverkezésre szólította fel mindazokat, akik képesek fegyvert viselni, hogy megvédjék otthonukat. 

A tűzszünet célja a humanitárius segítségnyújtás, amire a civilek már hosszú hetek óta várnak.

Az ötmilliós Kartúmban csak időszakosan van élelmiszer, víz és áram. A körülmények különösen szörnyűek a nyugati határon fekvő Dárfúrban. Az elmúlt napokban több nyugat-szudáni nagyvárosban is a harcok kiújulásáról jelentettek.

A szudáni válság túlmutat saját magán: a közelmúltban lezajlott számos fegyveres konfliktus új dinamikáját tükrözi. Az elmúlt évtizedben, többnyire Afrikában, Közel-Keleten és Dél-Ázsiában pusztító háborúk miatt több ember kényszerült lakóhelye elhagyására (100 millió) vagy szorul humanitárius segítségre (339 millió), mint a második világháború óta bármikor. 2010 körültől a konfliktusok és a harci halálesetek száma nagy mértékben emelkedett. A közelmúltban újabb összecsapások törtek ki Örményország és Azerbajdzsán között a Hegyi-Karabah területéért, Etiópia északi Tigré régiójában és Mianmarban. Az Uppsala Program legfrissebb adatai szerint a mai konfliktusok évente több mint háromszor annyi embert ölnek meg világszerte, mint a két évtizeddel ezelőtti háborúk.

Több közös ismérv mellett talán a legaggasztóbb, ami közelmúlt konfliktusaira egységesen jellemző, a civilek elleni szándékos támadások elterjedése. A városok légi megsemmisítése, a kórházak, klinikák és iskolák elleni támadások, a segélyek akadályozása, valamint az éhínség fegyverként való használata már-már mindennapossá vált.

Úgy tűnik, hogy a konfliktusok új korszakában a szembenálló felek mindenféle szabálykönyv követése nélkül alakítják az eseményeket.

Az adatok forrása: Statista

A civil lakosság atrocitásaival párhuzamosan a menekültek és lakóhelyüket országon belül elhagyni kényszerülők száma is rohamosan nő. A szudáni konfliktus sajnos illeszkedik ebbe a tendenciába és emiatt is fontos figyelemfelhívás az elmúlt évtized háborúinak veszélyes következményeire.

Szemlézte: Kocsis Gabriella

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon