Blog

Kritikus nyomás alatt az Egyesült Államok déli határszakasza

Az elmúlt időszakban rekordszámú illegális határsértést regisztráltak az amerikai hatóságok. Mindeközben pedig számos texasi város vészhelyzetet hirdetett, mivel az illegális bevándorlók nemcsak a kormány tartalékait élik fel, hanem a településeken élők mindennapjait is megnehezítik. Mi történik…

Az elmúlt időszakban rekordszámú illegális határsértést regisztráltak az amerikai hatóságok. Mindeközben pedig számos texasi város vészhelyzetet hirdetett, mivel az illegális bevándorlók nemcsak a kormány tartalékait élik fel, hanem a településeken élők mindennapjait is megnehezítik. Mi történik jelenleg Amerikában és van-e kiút a helyzetből? A latin-amerikai, illetve az amerikai állapotokról a Wall Street Journal számol be.

Nemrégiben terjedt el a hír az amerikai sajtóban, hogy ismételten tömegek tartanak az Államok déli határszakasza felé. A főleg Venezuelából érkező bevándorlók a Darién régión keresztül igyekeznek átjutni a sűrű esőerdőn, amely gyakorlatilag a választóvonalat jelenti Észak- és Dél-Amerika között.

Szeptember közepén a Biden adminisztráció mintegy 470 000 venezuelai állampolgárnak ígért bizonyos mértékű, legalább 18 hónapig érvényes munkavállalási engedélyt, amely sokak véleménye szerint csupán azt idézné elő, hogy még többen indulnak útnak szerte Latin-Amerikából, így a déli határok még nagyobb terhelésnek lesznek kitéve.

Szeptemberi beszámolók alapján napi szinten mintegy 3000 fő vágott keresztül a Darién régión. Közép-Amerikába érve számuk megduplázódott, amikor pedig már az északi határhoz, illetve az Államok felé közelednek, akár 8000 fővel is számolhatnak az amerikai hatóságok – húzta alá Alicia Bárcena, Mexikó külügyminisztere.

A panamai kormány becslései alapján augusztusban, illetve szeptember első három hetével bezárólag 134 000 keltek át a Darién régión. Mindezeken felül az országot keresztülszelő tranzitforgalom is nagymértékben megnőtt: míg 2022-ben 248 000 fő haladt keresztül az országon, egy évvel később, vagyis idén szeptember 20-ig ez a szám mintegy 386 000-re emelkedett, akiknek egyébként kétharmada venezuelai állampolgár volt.

Venezuela azért is kulcsállam az illegális migráció kapcsán, mivel az R4V platform beszámolói alapján pont ebből a latin-amerikai országból kerül ki világviszonylatban a legtöbb kivándorló – szám szerint 7,7 millió fő az elmúlt egy évtized folyamán – maga mögé utasítva ezzel Ukrajnát és Szíriát is.

A szóban forgó latin-amerikai ország helyzete kritikus: nemcsak a fennálló rezsimmel, hanem az elhatalmasodó korrupcióval és a 400%-os inflációval is meg kell küzdeniük a venezuelaiaknak. Ezért is vágnak sokan neki – a helyenként éltveszélyes – útnak, mely az Államokba vezet, ahol adott a munkalehetőség, valamint az is, hogy a kivándoroltak pénzt küldjenek haza otthon maradt családtagjaiknak, amely segélyre egyébként a mai venezuelai háztartások egyharmada támaszkodik.

Nemcsak Amerika a venezuelai kivándorlók fő célpontja: mintegy 6,5 millióan élnek más országokban szerte Latin-Amerikában, a többi között Kolumbiában és Peruban is, ahol a gazdasági helyzet közel sem annyira kecsegtető, mint északon, így sokan a bevándorlók közül munkanélküliekké váltak.

Az elhatalmasodó migráció nemcsak az amerikai, hanem a venezuelai kormánynak is kihívást jelent: júliusban a mexikói hatóságok rekordszámú, összesen 72 000 migránst regisztráltak, akik közül a legtöbben Venezuelából igyekeztek az Egyesült Államokba. Visszaküldésük pedig egy új hatósági döntés értelmében ellehetetlenül.

Mindeközben amerikai oldalon az illegális bevándorlás ellehetetleníti a helyiek életét: Eagle Pass polgármestere szeptember közepén veszélyhelyzetet hirdetett a bevándorlók hirtelen megnövekedett száma miatt, akik feléltek mindent, amit a kormány, illetve a helyi hatóságok nyújthattak nekik.

A fokozott határsértések egyébként a 42. cikkely (melyről bővebben itt  és itt írtunk), végső soron pedig a jelen adminisztráció bevándorláspolitikája miatt következtek be, így ezen kérdés nemcsak az elkövetkezendő időszakban kulcsfontosságú, hanem nagy valószínűséggel a jövő évi választások egyik fő témája is lesz.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon